Huidklachten

Huidklachten

Huidklachten, een uiting van vitaliteit?

De huid is ons grootste orgaan en beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf. Binnen de homeopathie zien we uitscheidingen op de huid als een teken van vitaliteit. Dat klinkt misschien verrassend! Maar bedenk: het is je lichaam gelukt de ‘ziekte’ zoveel mogelijk naar de oppervlakte te brengen. Dat wil zeggen: wég van de meer vitale organen als de longen, het hart etc. Als we huidklachten – en met name eczeem –  onderdrukken (door middel van hormoonzalf bijvoorbeeld), zien we dan ook vaak een verslechtering van het algehele welbevinden. Soms verplaatsen de klachten zich en meestal komt het eczeem weer terug zodra je stopt met smeren.

Eczeem

Wie wel eens met eczeem te maken heeft gehad, weet dat het een lastige kwaal is. Het komt voor bij jong en oud (relatief vaker bij baby’s en kinderen) en kan overal op het lichaam voorkomen. Vaak zien we:

  • jeuk
  • droge huid
  • rode (soms ongelijkmatige) huid
  • schilfers, kloofjes en/of vochtblaasjes

Herpes en waterwratjes

Andere huidklachten die we in de praktijk veel zien, zijn verschillende vormen van herpes en hardnekkige waterwratjes. Dit zijn virale infecties. Over het algemeen verbetert een homeopathische behandeling de afweer zodanig dat deze effectief kunnen worden opgelost.

Herpes klachten kunnen echter opnieuw de kop opsteken als de weerstand laag is. Ik stel tijdens een consult vast wat er voor heeft gezorgd dat men uit balans is geraakt en neem dit mee in de keuze voor het passende middel. 

Huidklachten in de homeopathische praktijk

Homeopathie biedt diverse mogelijkheden om de genoemde klachten te verlichten of te verhelpen. De homeopathische behandeling heeft tot doel het zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Hierdoor kunnen de klachten in het een begin tijdelijk toenemen. Dit noemen we een ‘beginverergering’.  Bij huidklachten is dit extra goed zichtbaar. Een beginverergering is echter niet noodzakelijk en (zeker bij ernstige eczeem) niet wenselijk. Van een goed gekozen homeopathisch middel mag je juist verwachten dat je lekkerder in je vel gaat zitten; letterlijk en figuurlijk.

Wil je weten wat ik voor jou en je huid kan betekenen? Neem gerust contact met me op om te overleggen of een afspraak te maken.